OskarWesterlund

Multikopteri - Elämänlaadun korottaja

Lainsäädännön tehtävään kuuluu mahdollistaa uusi innovatiivinen liiketoiminta.​ Kirjoituksessa käsittelen aiheita vesi, vesihana, multikopterit ja tekoäly.

Vesi ja arkirutiinit

Jos meidän pitäisi hakea vettä kylän yhteisestä kaivosta siihen tulisi käytettyä yllättävän paljon aikaa. Suomessa tämä tilanne on kierretty innovaatiolla nimeltä vesihana. Vesi tulee suoraan keittiöön vipua kääntämällä. Veden hakeminen kaivosta ei ole varsinaisesti väärin. Sitä tehdään edelleen esimerkiksi monessa kesämökissä ja se vie niin paljon aikaan kuin se vaatii ja vesisanko painaa sen minkä painaa. Tähän kantamiseen voi todeta että on ihan hyvä olla harrastuksia joista saa hyötyliikuntaa. Koen vesihanan käytännölliseksi koska se säästää minulta paljon aikaa ja vaivaa. Tämä kuuluu modernin maailman yleellisyyteen samaan tapaan kuin WC:t ja lämpimät suihkut.

Vaikka olemme ratkaisseet veden saannin on meillä vielä monta muuta asiaa joita emme saa keittiöön vipua kääntämällä. Näitä ovat esimerkiksi ruoka, reseptilääkkeet ja suuremmat postipaketit. Emmekö voisi kehittää näille vesihanan tapaisia ratkaisuja?

Yksi tapa voisi olla jakelu multikoptereilla. Jakelu multikoptereilla on vasta kokeiluvaiheessa, mutta laitteisto on yleistynyt entistä enemmän. Käyrä osoittaa ylöspäin. Multikopterit ovat jo peruskauraa mitä tulee ilmakuvaukseen. Tarkkaavaiset silmät pystyivät esimerkiksi näkemään multikoptereita Helsingissä Töölönlahden yllä uudenvuodenaattona vähän ennen keskiyön ilotulitusta. Multikoptereille on myös löydetty muuta käyttöä. Eräässä YouTube videossa suomalaiset kiinnittivät sellaiseen moottorisahan. Sillä pystyi sahaamaan puiden latvoja, jääpuikkoja tai lumiukkojen päitä. Ilman multikopteria samaan olisi pystynyt vain kiipeämällä puuhun tai sohimalla jääpuikkoja kepillä.

​Lain pitkä koura

Kun jokin laitteisto alkaa yleistyä on tavallista että viranomainen astuu kehiin sääntöjen ja pykälien kanssa. Multikoptereihin sovelletaan ilmailulakia. Pykäliä löytyy monta, ja tavalliselle kansalaiselle niiden hahmottaminen ei välttämättä ole helppoa. Viime vuonna liikenteen turvallisuusvirasto Trafi antoi määräyksen OPS M1-32 kauko-ohjatun ilma-aluksen ja lennokin lennättämiseen. Se astui voimaan 1.1.2017. Ilmailulaki monimutkaistaa tilannetta hyvässä ja pahassa. En tule käsittelemään näitä pykäliä,Trafin määräyksiä tai niiden tarkempaa vaikutusta. Se vaatisi enemmän pohjustusta joten jääköön siksi erilliseksi kirjoitukseksi.

Dan Wang käsittelee englanniksi multikoptereita blogikirjoituksessaan. Hän väittää että Yhdysvalloissa viranomaiset ja lainsäädäntö ovat suurimmat esteet multikopteri-palveluiden kaupalliselle hyödyntämiselle ja kehittämiselle. Mitä enemmän tähyilen Suomen lakipykäliä, sen vakuuttuneemmaksi tulen että multikopterien hyödyntäminen liiketoiminnassa lähettien tapaan ei välttämättä ole sen helpompaa.

Jos kerran ulkomailla on lakiteknisiä haasteita kehittää multikoptereihin perustuvaa liiketoimintaa, eikö siinä olisi meille hyvä paikka houkutella yrityksiä Suomen kamaralle? Olisi hyvä saada maailman suurten toimijoiden kehitysyksiköt Suomeen. Sillä haalisimme ja kartuttaisimme asiantuntijaosaamista. Haluaisin myös nähdä start-up yrityksiä tällä saralla. Olen vakuuttunut että kunhan luomme tekoälyn ohjaamille multikoptereille suotuisat toimintaedellytykset tulee näihin keskittyvää liiketoimintaa myös ilmaantumaan.

Vapaus toteuttaa?

On pelkästään meistä itsestämme kiinni mitkä toimintaedellytykset annamme yksityiselle sektorille. Tässä liikkuu suuria rahasummia. Nämä rahat voisivat olla sijoitettuna Suomeen. Meillä löytyy osaavia insinöörejä ja ohjelmoijia sekä muita korkean osaamistason ammattilaisia. Korkean koulutustason saavuttamiseen on yhteiskunnallisesti sijoitettu valtavasti rahaa. Tässä asiassa sitä koulutusta voisi hyödyntää. Meillä löytyy Slush, joka on kansainvälisesti arvostettu sijoittajille ja start-up yrityksille suunnattu tapahtuma. Tästä en voi vetää muuta johtopäätöstä kuin että rahaa löytyy ja osaamista on saatavilla. Juna ei onneksi ole vielä lähtenyt asemalta. Ehdimme mukaan jos päätämme toimia.

Meillä on edessämme mahdollisesti maailmanlaajuinen markkinarako hyödynnettävissä kunhan lakimme sen sallii. Multikopteritoimintaa pyörittävät yritykset tarvitsevat alihankkijaverkostoja. Yksi näistä alihankkijoista voisi olla juuri sinun työnantajasi tai yrityksesi. Kun teknologia on kehittynyt tarpeeksi pitkälle ja H-hetki koittaa olisi parasta että infrastruktuuri, yrityksemme, tuotteemme ja ratkaisumme ovat valmiina. H-hetki voi tulla vastaan yllättävän nopeasti. Nyt on oikea hetki sisäistää että tekoälyä hyödyntävät itseohjautuvat multikopterit tulevat yhtä varmasti kuin itseohjautuvat autot. Kaikki havaitsemani asiat osoittavat sitä kohti. Multikoptereilla voimme parantaa elämänlaatuamme sekä samalla luoda uusia työpaikkoja ja kartuttaa verotuloja.

Tämä on juuri sellainen alue josta voimme saada niitä paljon kaivattuja yksityisen sektorin työpaikkoja. Meidän on vain ymmärrettävä tarttua tähän mahdollisuuteen ajoissa tai joku muu tulee tekemään sen puolestamme. Aikaa ei ole paljon hukattavaksi.

Mitä seuraavaksi?

Jos tässä kirjoituksessa oli mielestäsi asiaa, olisi mukava saada sinulta vetoapua.

Voit tehdä esimerkiksi näitä asioita edistääksesi aihetta:

  1. Lähetä sähköposti liikenne- ja viestintäministeriöön Ministeri Anne Bernerille tai ota yhteyttä edustajaasi. Pyydä heitä edistämään tätä agendaa. Mitä nopeammin saamme asiat kuntoon, sen parempi meille kaikille. Voit linkata tähän tekstiin niin sinun ei tarvitse kirjoittaa pitkää selitystä.

  2. Jaa tätä blogia eteenpäin kavereille, jotta hekin pääsevät tietoon osalliseksi.

  3. Kirjoita kommentti. Risut ja ruusut ovat tervetulleita. Sinulla voi olla asiantuntijatietoa jota minulla ei ole.

  4. Seuraa Liberaalipuoluetta Facebookissa sekä Twitterissä ja auta levittämään tulevaisuudenuskoa.

     

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen jäsen. Aion ehdolle Espoon kuntavaaleihin. Äänesi ja tukesi on tervetullut.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat